Κύμη, Προμηθέας Πάτρας και Φάρος Κερατσινίου δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από πολλούς από τους συλλόγους της Basket League - Οι άνδρες που βρίσκονται πίσω από τα θαύματα της μικρής κατηγορίας
Την ώρα που οι μεγάλες ομάδες μπάσκετ αυξάνουν τα μπάτζετ τους για να προσελκύσουν παίκτες, προπονητές και να έχουν μια καλή πορεία στην Ευρώπη, υπάρχουν κάποιοι σύλλογοι που με πολύ μικρότερα μπάτζετ έχουν κλέψει τις εντυπώσεις του μπασκετικού κοινού με τις επιτυχίες τους.Η Κύμη, ο Προμηθέας και ο Φάρος Κερατσινίου θα αγωνίζονται φέτος στην Α2 κατηγορία και είναι οι τρεις ομάδες που αυτή τη στιγμή θεωρούνται πιο ελκυστικές, ακόμη και από άλλες της Α1.
Αλέξανδρος Θεοδώρου, Ευάγγελος Λιόλιος και Βαγγέλης Τσάπας, είναι οι τρεις ισχυροί των παραπάνω ομάδων που με μότο "I Love This Game", ονειρεύονται την άνοδο στην Α1 και γιατί όχι και μια καλή πορεία στα ευρωπαϊκά παρκέ. Με οδηγό παλαιότερες περιπτώσεις ανθρώπων που ασχολήθηκαν με την πορτοκαλί θεά και απέτυχαν οι άνθρωποι των συγκεκριμένων σωματείων έχουν γνώση και σχέδιο ώστε τα χρήματα που επενδύουν να τοποθετηθούν με το σωστό τρόπο ώστε η ομάδα να έχει διάρκεια. Και αν το μπάτζετ του Παναθηναικού και του Ολυμπιακού ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ο κορβανάς και των τριών ομάδων δεν αγγίζει ούτε το μισό από εκείνο που έχουν στη διάθεσή τους οι πράσινοι και οι κόκκινοι.
Αλλά ας ξεκινήσουμε να ξετυλίγουμε το κουβάρι για τις ομάδες- θαύματα, όπως οι περισσότεροι μπασκετικοί δημοσιογράφοι και παράγοντες έχουν χαρακτηρίσει.
Το «θαύμα» της Κύμης
Από μικρός ο Αλέξανδρος Θεοδώρου δείχνει έντονο ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο. Σε ηλικία 9 ετών φτιάχνεται στην Κύμη το πρώτο κλειστό γήπεδο μπάσκετ, όπου πηγαίνει εκεί με τους φίλους του για να παίξει μονάκια, χωρίς όμως να εγκαταλείπει το άθλημα της καρδιάς του το ποδόσφαιρο.
Στο σχολείο ήταν από τους καλούς μαθητές, ενώ μετά τις σπουδές του στη διοίκηση επιχειρήσεων εκπληρώνει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις και επιστρέφοντας στην κανονική ζωή αναλαμβάνει τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης. Από το 2007 ηγείται της εταιρείας «Θεοδώρου εισαγωγές και εμπορία ξυλείας ΑΕ». Παρά την οικονομική κρίση που πλήττει τον κατασκευαστικό κλάδο η εταιρεία του Αλέξανδρου Θεοδώρου καταφέρνει να κρατήσει τον ηγετικό της ρόλο στο χώρο της ξυλείας. Παράλληλα με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες ασχολείται ερασιτεχνικά και με το μπάσκετ. Και όπως ο ίδιος έχει πει σε παλαιότερη συνέντευξή του, η ενασχόληση με το διοικητικό κομμάτι της ομάδας ξεκίνησε εντελώς τυχαία. «Ήταν ένα απίστευτα τυχαίο γεγονός. Όλα ήρθαν εντελώς ξαφνικά". Το 2009 είχα τελειώσει με το ποδόσφαιρο εξαιτίας κι ενός τραυματισμού στο γόνατο, όμως η παρέα μου ήταν μπασκετική κι έτσι είχαμε καθιερώσει μία συγκεκριμένη ημέρα να πηγαίνουμε για μονά. Μέσα από αυτό σταδιακά άρχισε να μου δίνει το ερέθισμα για να ασχοληθώ με το μπάσκετ. με την οικονομική κρίση να έχει μπει στη ζωή μας, ένας φίλος μου, ο Σπύρος Τσικλιδής έριξε την ιδέα να κάνουμε μία ομάδα για να παίζουμε όλοι μαζί σαν φίλοι. Ένας γνωστός του Σπύρου γνώριζε έναν κύριο, ο οποίος ήταν κάτοχος του καταστατικού ενός ιστορικού συλλόγου, όπως είναι ο ΓΣ Κύμης το οποίο είχε φτάσει στα χέρια του από γενιά σε γενιά. Τον Νοέμβριο του 2009 ήμασταν μαζεμένοι και έχοντας πιει λίγο παραπάνω αποφασίσαμε να τον προσεγγίσουμε για να πάρουμε το καταστατικό και να μπορέσουμε να κάνουμε το χόμπι μας».
Η ομάδα είχε δημιουργηθεί και μέσα σε πέντε χρόνια είχε ανέβει πέντε κατηγορίες. φθάνοντας σήμερα να είναι μια από εκείνες που θα αγωνιστούν στην Α2. Τα χρήματα που δαπανήθηκαν μέχρι στιγμής όλα αυτά τα χρόνια δεν ξεπερνούν τις 400.000 ευρώ-όσο είναι ένα καλό διετές συμβόλαιο για παίκτη μεγάλης ομάδας στην Α1.
Προμηθέας Πατρών
Πίσω από την ομάδα της Πάτρας βρίσκεται ο παιδίατρος- επιχειρηματίας Ευάγγελος Λιόλιος, ιδρυτής της γνωστής αλυσίδας καφέ «Coffe Island». Πρόκειται για ελληνική εταιρεία που ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στον χώρο του καφέ από το 1999 με τη δημιουργία ενός παραδοσιακού καφεκοπτείου στην πόλη της Πάτρας, ενώ σήμερα έχει εξελιχθεί σε δίκτυο franchise 211 καταστημάτων, με παρουσία σε τέσσερις χώρες της Ευρώπης και μηνιαία παραγωγή περί τους 45 τόνους καφέ.
Η εταιρεία του κ. Λιόλιου παράγει και επεξεργάζεται, σε δύο μονάδες μεταποίησης στην Πάτρα, μια μεγάλη γκάμα προϊόντων, ενώ την πρώτη ύλη προμηθεύεται από συγκεκριμένες φάρμες στην Κεντρική Αμερική και την Αφρική. Όσον αφορά την ενασχόλησή του με το μπάσκετ, αυτή ξεκινά από μικρή ηλικία όταν ο Βαγγέλης Λιόλιος έπαιζε πρώτα στα ανοιχτά γήπεδα της Πάτρας και στη συνέχεια στην ομάδα του Προμηθέα. Η επαγγελματική του σταδιοδρομία στα παρκέ σταμάτησε όταν αποφάσισε πως η ιατρική είναι το πάθος του. Βλέποντας όμως πως και οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες πηγαίνουν αρκετά καλά αποφάσισε να ασχοληθεί και πάλι με την μεγάλη του αγάπη το μπάσκετ, αλλά από μια άλλη πλευρά αυτή τη φορά. Πριν από έξι χρόνια ανέλαβε την ηγεσία της ομάδας την οποία οδήγησε σε πολλές επιτυχίες. Η παρουσία του Προμηθέα στην Α2 αποτελεί αυτή τη στιγμή σταθμό στην ιστορία της ομάδας. Όμως τα όνειρα αλλά και το πορτοφόλι του κ. Λίολιου δεν σταματούν εκεί. Στόχος του είναι η ομάδα να βρεθεί στα σαλόνια της Α1 και όπως φαίνεται ο φιλόδοξος παράγοντας δεν έχει κάτι που να τον σταματήσει.
Φάρος Κερατσινίου
Ο Φάρος Κερατσινίου αποτελεί μία ομάδα που πραγματικά θα μπορούσε να αποτελεί «φάρο» του μπάσκετ στις γειτονιές του Πειραιά.
Η ιστορία του ξεκινά πριν από 45 χρόνια, αλλά η χρονιά που θα σημαδέψει την ομάδα είναι το 2009 όταν ολοκληρώθηκε η ιδέα του «ισχυρού» άνδρα της ομάδας Βαγγέλη Τσάπα, της συγχώνευσης με τον Θεμιστοκλή Κερατσινίου. Εκεί όπου έπαιζε μπάσκετ ο κ. Τσάπας πριν σκεφτεί την ιδέα της συγχώνευσης. Μαζί με τον προπονητή Ανδρέα Πολέμη και με σύμμαχό τους το μικρό κλειστό στην Ιχθυόσκαλα κατάφεραν σε λίγα χρόνια να ανεβάσουν το Φάρο από τα τοπικά πρωταθλήματα στην Α2 με μπάτζετ που δεν ξεπέρασε τις 200.000 ευρώ.
Γνήσιος Κερατσινιώτης ο Βαγγέλης Τσάπας στα 38 του χρόνια κατάφερε να γίνει σύνθημα στα χείλη χιλιάδων συμπολιτών του με εξαιτίας της καταπληκτικής πορείας της ομάδας.
Ο ίδιος μιλώντας στο ΘΕΜΑ εξήγησε πως το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στο καλά οργανωμένο σχέδιο που είχε από την αρχή με τους συνεργάτες του. «Για εμένα το μπάσκετ δεν είναι επένδυση είναι αγάπη. Βάζω χρήματα όχι για να βγάλω αλλά επειδή μου αρέσει αυτό το σπορ» επισημαίνει ο χρηματιστής που ασχολείται και με τα ναυτιλιακά και όνειρο έχει να ανεβάσει το Φάρο στην Α1.
Η μεταγραφή του Μιχάλη Κακιούζη είναι μια από τις μπασκετικές «βόμβες» του Βαγγέλη Τσάπα ο οποίος ετοιμάζεται και για ακόμη περισσότερες.
πηγή:www.protothema.gr/sports